Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Vatikáni szerződések

2013. május 17. - szekularisfigyelo

Nagyokat pislognak a liechtensteini választópolgárok az új vatikáni szerződés tervezete láttán. Az ugyanis évszázados hagyományokkal és az önkormányzatisággal szakítva gyakorlatilag a jogokat az egyháznak adja és a kötelességeket a közre hárítja. Megfosztja a liechtensteinieket attól az eddig meglévő joguktól, hogy beleszóljanak a püspök kinevezésébe, és az eddig az egyházközségek tulajdonában lévő egyházi épületek használati jogát feltétel nélkül átruházná az egyházra, amely ezen felül elővásárlási jogot kapna az épületekre, amelyeket egy svájci frankért megvehetne.
http://www.frei-denken.ch/de/2013/04/liechtenstein-konkordat-in-der-kritik/

Máltának is meg kell újítani a Vatikánnal kötött szerződését. A szerződés ugyanis ellentétes a máltai nép akaratával, amely népszavazással lehetővé tette a válást. A vatikáni szerződés arra kötelezi az állami hatóságokat, hogy ha egyházi bontóper is folyik, az ügyben született egyházi döntést kötelezőnek fogadja el magára nézve is (tehát ha az egyház nem engedélyezi a válást, akkor állami bíróság sem mondhatja ki). Ezért a máltai kormány szóbeli jegyzéket volt kénytelen küldeni a Vatikánnak, hogy kezdeményezze a szerződés módosítását. A külügyminiszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, a máltai kormány úgy gondolja, a házasságokkal kapcsolatos ügyekben az állami bíróságok a legfőbb döntéshozók és e téren szét kell választania az államot és az egyházat, de az egyházzal is meg szeretnének egyezni.
http://www.secularism.org.uk/news/2013/04/malta-seeks-to-revise-vatican-concordat-on-divorce

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr925295734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása