Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Saría távolabb és közelebb

2009. február 11. - szekularisfigyelo

Szaúd-Arábiában megint egyszer egy azért akarnak megbüntetni egy nőt, mert megerőszakolták - házasságtörésért (amúgy nem volt házas, dehát arrafelé ennek minősül a házasságon kívüli szex, és persze, hogy a nő a hibás) egy évre lecsuknák és 100 botütést mérnének rá. Kiderülni azért derült ki, mert terhes lett. 

Aki most azt gondolná, az arab félsziget úgyis messze van, az téved. Arról már korábban volt itt szó, hogy Nagy-Britanniában kettős jogrendszer működik. Most éppen az az abszurd helyzet állt elő, hogy rendőrnők is valláskonform szerkót kérhetnek, nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Norvégiában is. Ez az intézkedés azért abszurd, mert a fejkendő a nő alávetettségét (tárgyi státuszát) jelképezi, magyarán, aki ezt küldő kényszer nélkül hordja, ezzel azt mondja, hogy magáévá tette azt az álláspontot, hogy ő feleannyit ér, mint egy férfi. Ez a "szavára", azaz pl. tanúvallomására is vonatkozik. Kérdés, hogy egy fejkendős félember vajon hogyan fog rendőri hatalmat gyakorolni egy muszlim férfi (vagy egy nem muszlim, magát nem félembernek tartó) nő felett. - Mindenesetre azt most már tudjuk, hogy a fejkendős rendőrnők miért ketten járják az utcát. Már csak az kérdés, mikor jön a csadoros, niqabos és burqás uniformis, hiszen rendes muszlim nő nem elégedhet meg olyan kihívő öltözékkel, mint amilyen egy hidzsáb. 

Nemcsak a szigeten nyomulnak a muszlimok, hanem a kontinensen is. Nemrég Albánia volt kénytelen beadni derekát a szaúdi pénznek, Macedóniában pedig egy albán tini szeretne fejkendőt hordani az iskolában, amit egyelőre megtiltottak neki arra hivatkozva, hogy az etikailag vegyes iskolának nem tenne jót a vallási hovatartozás látványos mutatása. 

Kicsit távolabb, Csecsenföldon épp kötelezővé vált a fejkendő az egyetemen (persze csak a nőknek), és a napokban muszlim kórházat nyitottak, ahol Koránnal tervezik gyógyítani a lelki betegségeket. 

Miközben persze sok muszlim is hülyeségnek tartja a vallás szószerinti értelmezését. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr100937455
süti beállítások módosítása